Omgås med barn og ungdom

Når man er rundt barn og ungdom både i hjemmet og på jobb er det mye som påvirker en. Det er så mye å sette seg inn i og hvert enkelt individ er forskjellig. Man lærer å kjenne barnet sitt fra de er i magen og etter fødselen, under barseltiden lærer man seg språket og behovene til barnet sitt. Du vet nøyaktig hva en hver liten knirk, sutring og grin betyr, og når man ikke gjør det går man gjennom alle punktene - skifte bleie, gi mat og drikke, tørre klær, varme eller mindre klær, og søvn. Etterhvert som barnet får språk så skjønner man lettere, men det oppstår andre ting man må lære seg å skjønne. Et barn har ikke stort nok forståelse eller ordforråd til å kunne sette ord på alle sine følelser eller forstå hvorfor de reagerer slik de gjør. Noen opplever sine følelser som overveldende og skummelt og det er ikke alltid vi voksne skjønner dette, vi tar det nesten som en selvfølge at barna vet hva det er som foregår under de forskjellige følelsene. Ofte tenker man: "hvorfor kan du ikke bare si meg hva det er du vil da siden du reagerer slik?" "Hvorfor kan du ikke bare.....?" "Er det så vanskelig å.......?" Frustrasjon mellom både voksne og barna om mangel på forståelse for hverandre gjør ting enda vanskeligere. Det er vår oppgave som voksne og vise barna at alle følelser er lov og hvordan man takler disse situasjonene. Når man tenker over hvordan det var da man selv vokste opp, om man følte seg møtt på alle følelsene eller ei. Dette påvirker da hvilke følelser vi klarer å møte hos våre egne barn.

Det er en ting når det er ens egne barn, men hva med barna man møter via jobben? Om det er helsesøster, skolelærer/assistent, rektor, barnehagelærer/assistent, osv så skal man kunne bygge opp en relasjon til alle barna uansett alder. Hvordan kan man møte barnas behov og følelser når man skal forholde seg til så mange barn og ungdom? Som assistent har jeg opplevd at enkelte er lettere å møte enn andre. Barn og ungdom er uskyldige mennesker som påvirkes av alt og ingenting, man skal kunne verne om og skåne de fra alt det vonde, men det er så mye ondskap i denne verden. Det er allerede så mye usikkerhet blandt barn og ungdom og de er veldig slemme mot hverandre. Mye "drittslenging", utestenging, utfrysning, fysisk og psykisk vold, baksnakking, intriger med masse mer og det er livsfarlig. I den vestelige verden er det utseendet, interesser og livsstil som gjelder innenfor "godkjennelse" eller ei. Barn og ungdom er lett påvirkelig så fort de viser litt usikkerhet og det er utrolig skummelt! Det er skremmende! Man har hørt masse om barn og ungdom som har valgt å ta sitt eget liv grunnet mobbing. For ikke så veldig lenge siden, kom jeg over en status på facebook, der en venninne nevner en lek som foregår i Russland. Det fikk magen min til å vrenge seg. Denne leken gikk ut på at det satt mobbere på den ene siden av skjermen og målgruppen er unge, usikre tenåringer. Mobberene får disse usikre tenåringene til å utføre grusomme handlinger mot seg selv, hvorav den aller siste oppgaven er å ta sitt eget liv. Ungdommene som viser interesse for dette spillet blir truet på livet om at de ikke kan trekke seg for da vil de bli funnet og drept, i tillegg blir de drept dersom de forteller noen om dette spillet. Syns det er forkastelig at dette er noe som skjer i vår verden, at det finnes folk der ute som er så syke i hodet og ser gleden i å se unge, tenåringer ødelegge seg selv både fysisk og psykisk. 

Som mamma og lærer/assistent så skal man lære barna at de skal være forsiktig på nettet og bruke nettvett, men når det er så mange lugubre folk rundt er det dessverre ikke alt man klarer å skåne barna fra. Syns det er så skummelt og ekkelt å ikke ha kontroll og det å vite at det er så mange mørke sider som ikke blir oppdaget før det er for sent. Til tider skulle jeg ønske at det ikke var internett, at barn lekte kun ute og de verste bekymringene var skurbbsår og blåmerker. 

Beklager dette dystre innlegget, men måtte bare få det ut av systemet. Skjønner ikke hvordan mennesker kan tillate seg slikt, men så igjen da hadde det vel ikke vært krig i verden.